/* */ Derrapades neuronals: DNSSEC - el .cat un cop més pioner (II)

Pàgines

diumenge, 14 de juny del 2020

DNSSEC - el .cat un cop més pioner (II)

A puntCAT vam voler ser pioners en molts aspectes a fi d'oferir el millor servei als registrants i als qui visitaven dominis .cat. Era també un punt de diplomàcia pública a través del que representava el domini .cat en el món digital i els espais de la governança d'Internet. 

Un dels punts que després de ICANN-32 (París, juny 2008, dos anys i pocs mesos després d'arrencar el .cat) vam tenir clarissim va ser que haviem d'implementar DNSSEC i ser el primer gTLD a oferir-lo. En breu, DNSSEC xifra les comunicacions entre el vostre dispositiu i els servidors de resolució de dominis a fi d'evitar el segrest de la comunicació i que us retornin una adreça IP d'un sevirdor maliciós. A l'època, només uns pocs ccTLDs oferien DNSSEC, i cap gTLD.

Ens vam posar a treballar i planificar els cavis en el backend per a tenir-ho llest ben ràpidament. Però no era només un tema tècnic. Haviem de tenir el vist i plau d'ICANN a fi de modificar el contracte pel qual atorga a la Fundació puntCAT la gestió del domini .cat. 

Aquí el document (PDF) del 17 de febrer de 2010 que CORE, el proveïdor d'infraestructura del registre .cat va presentar a ICANN en nom de puntCAT.

Missatges amunt i avall, vam haver d'esperar fins a ICANN-38, del 20 al 25 de juny a Brussel·les, per a que ICANN signés l'acord (modificació del contracte) pel qual ens deixaven oferir aquesta tecnologia. Però ens ho van fer signar, sense dir-nos res, una estona després de que el .org ho presentés en públic.

No en tenim més proves que la sospita d'una tan llarga espera i el fet d'una signatura minuts després de la presentació e la implementació de DNSSEC feta pel .org. Però tot indica que no volien que un petit i nou TLD passes la mà per la cara als grans, i menys al .org, delegat a la Internet Society.