/* */ Derrapades neuronals: Detectant avions des del balcó de casa

Pàgines

dissabte, 31 de maig del 2014

Detectant avions des del balcó de casa

Podem detectar els missatges ADB-S (Automatic Dependent Broadcast-Surveillance) que emeten els avions només amb una RaspberryPi i una antena receptora del senyal TDT amb connexió USB.

Vaig seguir les indicacions pas a pas de la web SatSignal.eu , instruccions molt clares i fàcils a seguir, fins i tot si no domineu Unix.

Coses a tenir en compte:
  • Assegureu-vos que l'antena té el xip RTL2832 que indiquen les instruccions.
  • Per a evitar problemes a la RasPi deguts al consum excessiu dels USB amb  teclat, WiFi i antena, i disposar d'un sistema simple a posar al balcó, vaig habilitar accés a la RasPi per ssh via LAN, actualitzar el SO, i preparar la connexió WiFi (indicacions a AdaFruit o a altres llocs a Internet) fent que les IP obtingudes del router fossin fixes (ie. sense DHCP).

Amb la Wifi funcionant i comprovant que podia connectar-me a la RasPi via ssh a través de la Wifi, vaig deconnectar la LAN i seguir les indicacions de la plana web de SatSignal.eu.

En el meu cas, seguint les indicacions de la web no vaig trobar cap problema. Tal com també preveu la recepta a seguir, em va donar l'error al picar la comanda   rtl_test -t     però seguint també les indicacions de la plana a la que et remet, no vaig trobar cap problema per seguir avançant.

A fi d'automatitzar l'arrancada del procés quan rebota la RasPi, no oblideu el pas de crear el script dump1090.sh tal com indica la plana web.

Acabat aquest procés podeu rebotar el sistema i des d'un altre ordinador connectar-vos a la IP-de-la-RasPi:8080 (la IP fixa definida abans) i veureu una plana web on veureu sobre un map de Gmaps i una taula (vegeu imatge tot seguit) els avions detectats per la vostra antena. Tinc la meva a l'exterior tocant la paret i em detecta avions força llunyans, sent el record fins ara unes 170mn (= uns 300Km), al bell mig del golf de Lleó.


dump1090 funcionant i mostrant resultats via web (IP-RasPi:8080)

La vostra capacitat de deteccio dependrà molt del cel visible que tingueu allí on poseu l'antena.

Segon pas.
Ara ja funciona tot el muntatge però ve la part divertida de compartir les dades recollides, en aquest cas via un servei com la web FlightRadar24.com a canvi de poder accedir als serveis Preimum d'aquesta web.

Aneu a  http://www.flightradar24.com/software i descarregueu el programa de Windows. A través del programa us doneu d'alta amb un email i una bona aproximació a la vostra latitud i longitud expressada en decimal (podeu fer servir Google maps tot seleccionant el lloc i mirant la URL on hi trobaure la LAT/LONG en decimal). Al camp "data source" hi poseu la IP de la RasPi (la que feu servir per a veure la plana web d'abans, però posant el port 30003 en lloc del 8080). Accepteu i obtindreu una clau, apunteu-la.


Posteriorment aneu a http://forum.flightradar24.com/threads/4270-Linux-feeder-software-for-Flightradar24 i descarregueu el programa per a connectar la RasPi a FlightRadar.

Un cop baixat, desempaquetat a la RasPi (directori home --> cd ~) i llest per funcionar executeu, des del directori on teniu aquest programa, la comanda:

./fr24feed_arm-rpi_242 --fr24key=YOUR_SHARING_KEY

on YOUR-SHARING-KEY és el codi obtingut amb el programet de Windows fet servir per donar-vos d'alta a FlightRadar24.

Per a comprovar que funciona, aneu a http://premium.flightradar24.com i obriu-vos un compte amb el mail usat per a obtenir el codi. Un cop dins veureu si FlightRadar24 accepta ja les vostres dades.

Per acabar d'automatitzar-ho tot, cal afegir la línia de codi
fr24feed_arm-rpi_242 --fr24key=YOUR_SHARING_KEY


dins el script dump1090.sh dins el bloc de la funció start(), potser després de la línia touch $PIDFILE

 ~/fr24feed_arm-rpi_242 --fr24key=YOUR_SHARING_KEY 2>&1 > /dev/null &


Amb això hauríeu de tenir ja una RasPi que automàticament al rebotar executi el dump1090 per a llegir els missatges rebuts a l'antena i mostrar-ho tot un cop processat a la plana web de l'adreça de la RasPi:8080. A més a més amb les dades recollides per dump1090 alimenta FlightRadar i us dona accés als serveis Premium de manera gratuïta.

Ara a jugar i provar de fotografiar avions des de casa. Ja em direu si us funciona i fins on arribeu a detectar avions.