dissabte, d’abril 13, 2013

Preparant la CryptoParty, protegeix la teva intimitat

Logo de les CryptoParties
La privadesa o intimitat (privacy en anglès) és un dret. Es el límit que cadascun de nosaltres marca per separar la nostra vida privada de la pública. 

A Internet deixem, conscient o inconscientment, la nostra indeleble petjada digital (d'aquí el debat entorn el dret a l'oblit) amb les nostres intervencions en fòrums, xarxes socials, xats, etc. però també amb les nostres visites a webs i els correus electrònics.

Però també amb les nostres visites a webs o l'intercanvi de correu electrònic deixem un rastre del que n'hem de ser conscients doncs el paradigma del secret de correspondència o la llibertat i anonimitat en la circulació, deixa de ser 100% vàlid. Les nostres visites a llocs web permeten, a través del rastre deixat pel navegador, les adreces IP o de les galetes (cookies) acceptades pel navegador, que els anunciants i responsables dels portals puguin fer perfils de consumidors). El perfil (profiling) digital que poden creuar amb els nostres hàbits de compra (tarja de crèdit, de client, de punts, ...) per acabar sabent més de nosaltres que nosaltres mateixos. Si bé pot aportar-nos certes avantatges (descomptes, punts, recomanacions de productes que segurament ens agradaran), cal ser conscients a fi de poder decidir amb coneixement de causa i voluntàriament fins on volem arribar.

I per acabar-ho d'arrodonir està el perill de robatori de les nostres dades (fotografies, documents, apunts bancaris o mèdics, etc) que si bé en analògic (paper) segurament cap lladre no s'enduria, en digital, quan es roba, es perd o es fa malbé un disc dur, mòbil, tauleta o un ordinador, es pren i perd tot, interessi o no.

La seguretat total té cost infinit però podem intentar posar-ho una mica més difícil.

És per això que cal saber com protegir-nos, com tancar la nostra porta digital de la mateixa manera que tanquem la de casa i protegir el que ens importa.

D'aquí la importància creixent d'adquirir uns bons hàbits per a protegir els dispositius amb paraules de pas (passwords) més segures, disposar de còpies de seguretat de les nostres dades i guardar-les en llocs diferents i allunyats sempre que sigui possible, i xifrar (encrypt) les dades dels discs durs. O de navegar usant canals xifrats (SSL, VPS, ...) i eines que no deixin o redueixin la nostra petjada digital.

Des de fa no més d'un parell d'anys estan sovintejant les CryptoParties; són tallers oberts a tothom on s'aprèn a instal·lar i a fer servir les eines i adquirir els hàbits bàsics per a protegir millor les nostres dades i navegar per Internet amb més seguretat i poder de decisió sobre la nostra petjada digital.

Tot i que ja en vam començar a parlar l'any passat, ara sembla que sí va de debò i que ben aviat farem la primera CryptoParty a Barcelona. Seguiu @CryptoPartyBCN per estar-ne al cas.

In Math we trust. Les matemàtiques son la base de les tecnologies de xifrat i les eines (programes) que hi ha avui en dia ens ho posen molt fàcil. En breu penjaré per aquí el material (enllaços, aplicacions, etc) que estem desenvolupant per a la CryptoParty i que espero us serveixin per donar el pas i fer-les servir. És fàcil.